Когато мислим за следващото ниво за отглеждане на храна, в съзнанието

...
Когато мислим за следващото ниво за отглеждане на храна, в съзнанието
Коментари Харесай

Под морето ли е бъдещето на земеделието

Когато мислим за идващото равнище за развъждане на храна, в съзнанието ни изникват далечни проекти за обработване на култури на Марс да вземем за пример. Но едно италианско семейство в бизнеса с съоръжение за гмуркане има вяра, че идващото неизползвано обработваемо пространство е тъкмо тук на Земята. И това е морето.
 Jet Shark Q и модерният кораб, който плува по, над и под вода
Лодката, която плува по, над и под вода

Jet Shark Q е почтена за идващия Джеймс Бонд

Nemo`s Garden е първата в света система за подводно развъждане на сухоземни растения. Разположена край крайбрежията на Ноли, Италия, югозападно от Генуа, фермата се състои от масив от окачени, транспарантни, куполообразни оранжерии, наречени биосфери, закотвени на дъното на морето.

" Мисията на тази технология е да промени селското стопанство, да му даде спомагателна опция за развъждане на продукция на голямото количество брегови линии на Земята. Същевременно е устойчива и не визира околната среда ", споделя съоснователят Лука Гамберини пред CNN.

На неговият татко и създател на компанията за подводно съоръжение Ocean Reef Group, Серджо Гамберини, му хрумва концепцията, с която има опция да съчетава двете си пристрастености - гмуркането и градинарството. През 2012 година планът стартира със засаждане на босилек в балон под вода. Десет години по-късно градината на Немо става все по-голяма. 

Ползи под вода

Тъй като се чака международното население да доближи почти 10 милиарда до 2050 година, Организация на обединените нации пресмята, че производството на храни ще би трябвало да се усили до 60%, с цел да отговори на това търсене.

" Имаме лимитирано количество запаси и нашият сегашен метод за събиране на тези запаси е нестабилен. Вярваме, че развъждането на култури под водата ни дава някои преимущества пред обичайното земеделие ", смята Гамберини.

Плавайки на шест до 10 метра под водата, растенията в Nemo`s Garden са отделени от всевъзможни външни патогени и вредители, като в същото време имат достъп до прясна вода, която се получава вследствие на обезсолена кондензация в биосферите. Освен това релативно стабилната температура на морската вода е идеална среда за живот на растенията.

Градината на Немо е основана на хидропоника - технология, която употребява хранителни субстанции на водна основа вместо почва - същият способ, прилаган в много закрити ферми на сушата. 
 Неймеген - прогресивният нидерландски град, от който всички би трябвало да се учим
Нидерландският град, от който всички би трябвало да се учим

С какво Неймеген е образец за подражателство

Целият развой по развъждането на културите се наблюдава от сушата посредством камери и датчици, а настройките могат да се контролират отдалечено от всяка точка на света, споделя Гамберини. Когато пристигна време за прибиране на реколтата, водолаз се заема да я събере и изкара на повърхността.

Тъй като биосферите са единствено към два метра в диаметър, за момента не могат да отглеждат по-големи култури като царевица или пшеница. Но могат да поберат от 70 до 100 по-малки растения, уточнява Гамберини. " Тествахме стотици разнообразни растения, вариращи от ягоди до домати, фасул и, несъмнено, билки ", прибавя той.

В градината на Немо се вършат и разнообразни проучвания - от фармацевтични до кулинарни. Проучване от 2020 година от Università di Pisa заключава, че босилекът от градината има по-висока централизация на етерично масло и съдържа повече антиоксиданти. Що се отнася до физическия му отпечатък, Гамберини споделя, че водната им плантация привлича морските обитатели, вместо да ги безпокои.

Неизследвана територия

Гамберини раказва, че пилотният план не се разминава без провокации. По-специално, неизбежните метеорологични феномени. През 2019 година мощна стихия разрушава някои от биосферите.

" Не проучихме задоволително добре мястото, което да е съвършено във връзка с слънцето и сезоните, както и излагането на мощни стихии ", споделя той за Ноли. Те се стопират на него най-вече поради близостта му до семейната им ваканционна къща.

Други компании по света също изследват преимуществата на морето за земеделието. GreenWave, организация с нестопанска цел в Северна Америка, отглежда морски водорасли и миди на подводно скеле. Базираната в Бангалор компания Sea6 Energy основава механизиран трактор, който може да засажда и събира водорасли на океанското дъно.

Екипът на Nemo`s Garden има проекти за още по-големи биосфери в бъдеще, както и за други места, където да отглежда културите си под вода. За да тестват осъществимостта в разнообразни среди, те възнамеряват да основат дребна версия в студеноводна кариера в американския щат Охайо тази година.

" Мисля, че множеството технологии могат да бъдат приспособени към съвсем всяка среда ", споделя Гамберини, но има вяра, че бъдещето на Nemo`s Garden ще бъде най-вече по крайбрежието.
 Пигментен ретинит, слепота и по какъв начин едно канадско семейство реши да покаже света на децата си преди да изгубят зрението си
Семейството, което реши да покаже света на децата си преди да ослепеят

Една същинска и вдъхновяваща история

" Подводното земеделие няма да отговори на въпроса " по какъв начин ще нахраним целия свят ", споделя Гамберини, " само че се надявам, че ще стане стандарт в районите, които се нуждаят от него. "
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР